2017-02-13 19:27 #0 av: Jane-Lyzell

Den fjärils formade körteln , sitter på framsidan av halsen alldeles nedanför struphuvudet och på sidorna av luftstrupen.- Och som styr så mycket i våra liv!

Sköldkörteln styrs av ett hormon som heter TSH, tyreoideastimulerande hormon och har som sin viktigaste uppgift att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Det gör den genom att bilda hormon et TSH. 

Har man för mycket eller för lite produktion av detta hormon så skapar det obalanser i hela vår fysiska  kropp och psyke . Många blir deprimerade och hamnar i psykisk obalans  om TSH hormonet inte fungerar som det ska.

En obehandlad sköldkörtel som inte fungerar som den ska  ger en sjukdomskänsla som är diffus och  många gånger kan vara svår upptäcka då den smyger sig på under många år innan det hamnar i akut läge. och obalansen blir synlig i ett blodprov. 

Sköldkörteln är kroppens största hormonbildande körtel - Sköldkörteln bildar viktiga hormoner thyroxin som ökar cellandningen i kroppens alla celler  och  som styr kroppens ämnesomsättning och aktiviteten i cellerna, speciellt värmeproduktionen.  Hormon från hypofysen stimulerar sköldkörteln att öka produktionen av sköldkörtelhormoner. När tillräckligt mycket hormoner från sköldkörteln bildats hämmar de hypofysen. Då bildar hypofysen mindre mängd av hormon som stimulerar sköldkörteln. 

 I sköldkörteln bildas även hormonet kalcitonin, som påverkar omsättningen av kalcium i kroppen.

Hormonet TSH stimulerar sköldkörteln att bilda hormonet tyroxin, som ökar kroppens ämnesomsättning.

Sköldkörtelhormonet tyroxin finns i två former, T3 och T4, och de ökar kroppens ämnesomsättning. Hormonet är viktigt för att kroppen ska växa och utvecklas normalt. T4 är ett förstadium till T3, som är det aktiva hormonet.

Sköldkörteln är en del i den Endokrina apparaten  som med nervsystemet svarar tillsammans för kroppens styr och reglerfunktioner. Kontroller över processer som fosterutveckling, tillväxt, könsmognad och ämnesomsättning ombesörjes företrädesvis av endokrina körtlar som insöndrar hormonerna direkt i blodbanan.

Sköldkörtelns hormon påverkar de flesta celler i kroppen, medans andra hormoner påverkar endast ett vist organ.

De viktigaste hormonproducerande körtlarna är ; 

Hypofysen, Sköldkörteln, Bisköldkörtlarna,Binjurar,Bukspottkörteln, Langerhanska öar och könskörtlarna. Under graviditet bildas vissa hormoner också i placenta. 

Var av Hypofysen har en överordnad ställning i den Endokrina apparaten.

När man tar in detta så förstår man hur viktig en fungerande sköldkörtel är  i ens kropp och hur mycket skada som kan skapas i kroppen om körteln inte fungerar som den ska - då den påverkar alltså de flesta celler i kroppen. 

I Artikel bilden kan ni förstå hur mycket som kan bli fel och vart påverkan går - Ja det är skrämmande samtidigt som man inser vilken magnifik skapelse människo kroppen är - vilket mästerverk 

skrivet av Jane Lyzell (C)