Sköldkörteln

Medicin eller inte medicin

2017-10-16 11:16 #0 av: Jane-Lyzell

Ja vad gör man då sköldkörteln börjar svikta ?

Ja hur gör man , ska man ta medicin eller ska man på alternativa vägar ta sig fram till ett bra mående ?

När jag själv började medicinera ungefär runt 1997  var det ingen som upplyste om att Levaxinet tar över den egna sköldkörtelns produktion - den egna sköldkörteln slutar producera och man säger efter 3 år så är den utslagen och man måste äta medicin hela livet ut - med facit i handen  skulle jag varit glad någon upplyst mig om alternativa vägar och kanske kunnat fått igång den egna produktionen igen. 

Nu är jag dömd äta levaxin och den så kallade Lio hela livet ut - Jag har aldrig mått bra på medecinerna och alltid gått på halvfart i livet sen jag blev sjuk 1995. 

Om du själv är i början av din medicinering med låga doser så se över alternativa vägar och så klart i samråd med läkare (specialist) du får ju inte ta dumdristiga beslut utan i samarbete med vården - alternativ medicin är komplimenterande  skolmedicinen inte alltid istället för.   Kom ihåg det då du försöker hitta alternativa vägar. 

Du kan göra mycket med din kost och motion - här lite tips från ; https://www.alpha-plus.se/blog/trotta-manniskor-och-skoldkorteln/ 

Läkarna brukar skriva ut läkemedlet Levaxin, en syntetisering av T4 (Tyroxin) i de allra flesta fall -vilket har visat sig någorlunda framgångsrikt. Man har dock sett att det finns ett stort antal människor där detta inte fungerar och då behöver man få annan hjälp. Läs mer om det här.

Det finns också naturliga sätt att stärka en trög sköldkörtel som t ex örten rysk rot eller kelp -i form av tångmjöl och alger som nori och dulse. Selen, zink samt aminosyran L-tyrosin kan hjälpa till bättre omvandlin från T4 till T3. Riboflavin (B2), niacinamid (B3) och mineralerna krom & koppar kan också fungera bra. Motion ökar också sköldkörtelaktiviteten, därför är det viktigt när sköldkörteln är nedsatt att sätta igång med ett konsekvent träningsprogram som successivt ökar i intensitet. Vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål, kålrot, valnötter och sojaprodukter innehåller ett ämne som kallas progoitrin (ett ämne som gör att de kan smaka beskt) vilket kan hämma sköldkörtelproduktionen. Ät inte för mycket av dem alltså.2

Örter och näring som används för att lugna ned en överaktiv sköldkörtel är t ex hjärtstilla och magnesium.3

_____________________________________________

Det är också bra undvika Gluten ur din kost då det påverkar sköldkörteln  och själv har jag även tagit bort laktos produkter . Även  Flour tandkräm . Undviker  dryck i pet(Plast)  flaskor.

Jag hoppas du hittar din väg hur du ska göra - skriv gärna hur du själv tänker och gör i din egen väg med sköldkörtel diagnos. Ju fler goda råd vi kan ge varandra ju mer kan vi kanske hitta rätt och må lite bättre  :-) 

Artikel skriven  av Jane Lyzell 

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-18 05:15 #1 av: Tarotstollan

Fick heller ingen upplysning om detta när jag fick börja med Levaxin för många år sedan. Kommer inte ihåg exakt när det var men tippar på mellan 1980-85, har faktiskt inte fått någon information alls mer än lite prat på läkarstationen.
Vilket gör att jag inte är insatt i någonting om detta, tar bara min tablett varje dag.Funderar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2017-10-18 11:20 #2 av: Jane-Lyzell

1 . Ja det är ledsamt hur man blir egentligen dum förklarad av läkare, när det gäller just mediciner och diagnoser . antar de tycker vi vanliga inte förstår .....

Blir ledsen höra du inte heller fått information - tur vi lever i upplysningens tid nu - "Google" där kan vi ta reda på det mästa själva .

Men vi är ju alla patienter i ett utsatt och sårbart läge när man är sjuk och framförallt orkar vi kanske inte då vi bara vill må bra Blomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-20 16:33 #3 av: Grodan

Vet ens läkare? Min läkare sa för ett år sedan att han kanske tyckte att jag skulle sluta äta Levaxin...

Är sköldkörteln helt "död" efter 3 år? Kan den aldrig väckas?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-10-20 22:51 #4 av: Jane-Lyzell

3 Det verkar inte så , tyvärr

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-20 23:31 #5 av: Tarotstollan

Hur fort skulle man märka något om man slutade med Levaxin?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2017-10-22 18:48 #6 av: Grodan

Jag har inte ätit Levaxin 3 år den här gången (bara typ 2½) och ska nu sluta. Jag ska försöka äta mig frisk istället. Det är nog det enda sättet. Har googlat lite och blivit peppad av andra som gjort det.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-10-22 23:20 #7 av: Jane-Lyzell

5. tyvärr så går det långsamt och försämringen kommer gradvis - du får nog räkna minst 3,4 kanske 6 månader innan man börjar bli sämre- är det så att sköldkörteln inte klarar producera levaxin hormonet själv kan man faktiskt dö - så inget man ska laborera själv med  - alltid övervakat med provtagningar under läkar inseende.

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-22 23:22 #8 av: Jane-Lyzell

6. 3 år är en generell siffra det kan nog både vara längre och kortare - alltid i inrådan med läkare när man gör förändringar  i intag av medicinerna.

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-23 12:42 #9 av: RosaKatten

Visst kan man sluta med Levaxin! Jag känner flera som har gjort det. Sköldkörteln slutar inte producera sköldkörtelhormon för resten av livet bara för att man tar medicin, däremot blir den vilande så länge man tar medicinen. Om man, som jag, fick underfunktion i sköldkörteln på grund av stress så kan det många gånger handla om trötta binjurar. När man då har stärkt upp binjurarna och tagit bort allt som belastar kan sköldkörteln mycket väl komma igång igen. Det är ett halvår sedan jag tog bort Levaxin och jag har nu bättre värden än jag hade med Levaxinet i kroppen, och jag mår mycket bättre.😊

Anmäl
2017-10-23 13:05 #10 av: Grodan

#8 Tyvärr. Jag går inte till någon läkare i onödan. Jag har eget ansvar över min kropp. Det jag ska göra är att äta grönsaker, frukt, bär, nötter, fröer, ogluten, osocker, kokosolja mm och se om jag inte kan få bli frisk. Som det är nu, att jag bara blir sjukare och sjukare är inget alternativ.  (Jag slutade äta Levaxin en gång för 7 år sedan också, men då åt jag istället inte så bra som nu.)

#9 Ja, jag läste mig nog till att det var så. Blev rädd att Levaxin "dödar" Sköldkörteln... men flera som ätit Levaxin i flera år har kunnat sluta äta det och istället äta sig friska på specialkost.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-10-23 14:28 #11 av: Jane-Lyzell

9 oj då berätta mer, intressant  - hur länge du ätit levaxin och om du har något som stärker det du säger om att den är vilande 

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-23 14:29 #12 av: Jane-Lyzell

10 Jag hoppas du lyckas - skriv gärna och berätta hur det går - lycka till Blomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-23 18:11 #13 av: RosaKatten

#11 Jag åt Levaxin i elva år, ganska låg dos, 50 µg. Jag hade inga antikroppar. Har tyvärr inget som styrker att sköldkörteln vilar, jag har läst så mycket på så många sidor och vet inte exakt var jag har hittat denna information. Men det är inga konstigheter egentligen, för om du får fjutt på binjurarna så kommer sköldkörteln också att sätta fart.
I den här tråden finns lite intressant information om hur hela systemet hänger ihop, läs inlägg nr 4: https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4ecfd5a8d4ebea4b12009380-blir-helt-javla-galen-s

Jag har tagit bort en hel del som kan tänkas störa hormonsystemet, tex gluten, mjölkprotein, socker, soja och goitrogener. Vanligt bordssalt har också fått åka, till förmån för oprocessat havssalt och himalayasalt. Jag tror på en bra och ren kosthållning och ser till att äta så oprocessad mat som möjligt, mycket ekologiskt, fågel, fisk, vegetariskt, mycket grönt och en del frukt. Jag försöker att få i mig bra fetter. Alger och paranötter slinker också ner några gånger i veckan, så att jag får i mig tillräckligt med jod och selen, livsviktigt för sköldkörteln.

Jag har blivit bättre sedan jag började jobba på min matsmältning. Jag har läst någonstans att så mycket som 20 % av konverteringen av sköldkörtelhormon sker i tarmen, så jag tar probiotika och försöker ha en bra saltsyraproduktion. Jag tar också tillskott av omega3.

Jag undviker fluortandkräm och använder bara rena och ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. Har också tagit bort annat som kan belasta, tex värktabletter och kosttillskott som ändå inte behövs när matsmältningen (och därmed näringsupptaget) funkar bättre. Parfym sprutar jag inte heller på sköldkörteln längre.

Det är så mycket man kan göra för sin hälsa, jag tror på ett helhetstänk och att stressa ner och att försöka hitta glädjen i livet. Yoga och meditation har hjälpt mig väldigt mycket.

#10 Lycka till Grodan! Du har alla möjligheter att lyckas. Jag går inte heller till läkare i onödan, och jag tror precis som du att vi alla behöver ta ansvar för vår egen hälsa. Man får läsa på och bilda sig en egen uppfattning. Men ta det försiktigt så du inte chockar kroppen på något sätt. Lyssna inåt! Det är nog först då man verkligen kan läka, när man lyssnar på sin kropp. Ett tips är att kolla din morgontemp. Den ska ligga mellan 36,5 ° och 37,0 °. Hamnar du för lågt har du troligtvis underfunktion.

Värsta långa romanen det här!😍

Anmäl
2017-10-23 21:32 #14 av: Jane-Lyzell

13, Tack oj så intressant - ska läsa i länken - tack för du delar med dig Blomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-23 21:49 #15 av: RosaKatten

Det gjorde jag så gärna!😀 Jag har varit i samma sits som så många andra, att inte få hjälp av läkarna. Efter att ha dammsugit hela internetet på sköldkörtel-och binjureinformation tog jag saken i egna händer och det verkar ju funka. Kan dock inte rekommendera andra att bara sluta med Levaxin, det måste var och en ta ansvar för själv. Men för mig blev det bättre!

Anmäl
2017-10-23 23:27 #16 av: Jane-Lyzell

15. Nä man kan ju inte uppmana folk sluta med medicinerna - tacksam för ditt inlägg och mycket intressant läsa inlägget som Michael Lam, leg läkare skrivit.

ska snart på utredning igen hos endokrin tar med det dit .....

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-24 07:41 #17 av: RosaKatten

#15 Lycka till!

Anmäl
2017-10-24 10:34 #18 av: Jane-Lyzell

17 Tack Blomma

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-24 14:24 #19 av: Jane-Lyzell

Jaha då slog det undan benen på mig igen - remissen som skickats från VC till USÖ endokrin  ger inte mig tillträde komma på utredning där , då de endast prioriterar Struma (ej underfunktion) Remissvar skickas till Vc läkare (hur de nu ska kunna svara utan att ha träffat mig)

så då ska jag gå och må dåligt - inte undra på man ger upp ibland.......

Känns hopplöst just nu Ledsen

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2017-10-26 16:38 #20 av: Grodan

#13 Precis så tänker jag också att "ren mat" ska kunna fungera. (blir inte längre än så idag)

Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2017-10-29 17:31 #21 av: Carmarino

Tydligen är det inte alla som blir hjälpta av Levaxin. Hittade den här artikeln:

https://www.allas.se/kritik-mot-vanliga-skoldkortelmedicinen-dags-ta-denna-larmsignal-pa-allvar/

Sköldkörtelförbundet skriver i ett pressmeddelande att sköldkörtelhormonet Levaxin, som i dag är den vanligaste behandlingen mot hypotyreos, bara lindrar symptomen hos varannan av de tillfrågade patienterna. Och bara var femte patient upplever att deras symptom försvunnit helt tack vare medicinen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-29 21:51 #22 av: RosaKatten

#21 visst är det så. Det är jättevanligt att man inte mår bättre på Levaxin, men att man ändå inte får någon annan hjälp. Man ska inte heller ta Levaxin om man har trötta binjurar, vilket alltid ska testas innan Levaxin sätts in. Det är dock inte särskilt vanligt att läkare testar binjurarna först, utan Levaxin sätts in och många gånger mår man inte alls bättre, kanske till och med sämre eftersom binjurarna blir stressade av medicinen.

Här en länk till en annan problematik med Levaxin; att Levaxin faktiskt försämrar konverteringen av sköldkörtelhormon. Skrämmande.
https://thyroidhormones.wordpress.com/2015/01/13/ny-studie-visar-att-levaxin-kan-forvarra-hypotyreos/

Levaxin hjälper en del, absolut. Men för många fungerar det inte. Man behöver sätta sig in i hur sköldkörteln samverkar med resten av det endokrina systemet och ställa krav på läkarna så att man får den hjälp man har rätt till.

Anmäl
2017-10-29 23:45 #23 av: Jane-Lyzell

Oj man blir lite mörkrädd läsa era länkar - snacka om att handskas fårdslöst med oss sjuka i sköldkörteln.Ledsen

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2018-02-25 18:57 #24 av: Grodan

Några månader senare kan jag tyvärr säga att extremt dålig ekonomi har inte gjort att jag blivit frisk på egen hand. Jag behöver tyvärr kosttillskott och har även börjat med KSM 66. 

Kanske bluff, men jag provar. Allt stämmer ju på mig om man läser länken nedan. Jag blev "utbränd", men fick ingen hypo-diagnos förrän många år senare och då var redan förfallet igång...

https://kurera.se/balansera-din-skoldkortel-pa-4-veckor/

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-02-27 10:31 #25 av: RosaKatten

#24 berätta gärna hur det går Grodan! Och var observant på utbrändhetssymtom när du kör ksm66. Vad jag förstår behöver man ofta rätta till binjureproblematiken innan man kan sätta sprätt på sköldkörtelns funktion, om man har en utbrändhet i grunden. Om inte binjurarna är starka kommer de att pressas ytterligare när sköldkörteln går igång. Det är en knepig balans.

Anmäl
2018-02-27 11:27 #26 av: Grodan

#25 Ajaj... det är så komplicerat... Hur ska jag göra får att få igång/stärka binjurarna?

Jag känner mig ju redan lite piggare i huvudet och inte lika humörssvängig...

Däremot har jag fått ibs-symtom igen...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-02-27 21:34 #27 av: RosaKatten

#26 det är jättekomplicerat! Här är en länk med lite tips på hur man kan stärka binjurarna: https://hypotyreos.info/behandling/10-tips-for-starkare-binjurar-hpa-axel/

Jag märker skillnad när jag äter Himalayasalt och apelsiner (inte samtidigt haha), och det stämmer med vad jag har läst om att salt och c-vitamin behövs för binjurarnas funktion. Och minsta lilla stressreaktion så är det kört... det gäller att ta hand om sig.

Härligt att du märker positiv skillnad!

Anmäl
2018-02-28 00:05 #28 av: Jane-Lyzell

IntressantCool 

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2018-02-28 11:44 #29 av: Grodan

#27 Tack. Ja, den har jag ju läst.

Jag kämpar på. Vi får se. Ekonomi-stress kommer jag tyvärr inte undan riktigt... 

Jag kör mivitotal som enda kosttillskott just nu (pga att jag inte kan lägga mer pengar på kosttillskott), men sedan äter jag ju råa grönsaker, nötter, fröer, bönor(tillagas), fisk (tillagas), frukt och bär. Dricker örtte med bla lakritsrot. Men även varmt vatten med citron, ingefära och gurkmeja. Sen har jag i nässelpulver i mina grönsaksröror. B-jästflingor har jag också över maten. 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-02-28 13:56 #30 av: Jane-Lyzell

29 låter bra Glad

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2018-02-28 16:32 #31 av: RosaKatten

#29 det låter jättebra!😊 Har du testat mjölksyrade grönsaker? Matsmältningen är ju så viktig för oss eftersom en stor del av konverteringen till sköldkörtelhormon sker i tarmen. Min egen matsmältning är katastrofal än så länge och jag klarar inte av något mjölksyrat men däremot kan jag ta en gnutta probiotika från en kapsel, och det är ju bättre än ingenting.
Annat bra för sköldisen är avokado, paranötter, alger och ägg om man tål det, men det har du säkert koll på redan.

Den där ekonomistressen är tuff. Man får försöka välja bort den stress som går att välja bort, men det är en utmaning, verkligen.

Anmäl
2018-03-04 15:34 #32 av: Grodan

#31 Just probiotika är jag ganska dålig på. Så jag sökte för att ta reda på hur jag får i mig det på ett bra sätt. Samtidigt hittade jag en Candidainfektionstest som jag fick positivt på. Visst tar jag det inte på allvar eftersom det är internet, men om probiotika kan minska vissa "besvär" vore det ju pärfa.

Det finns mycket att lära och en av mina "besvär" är ork och uthållighet. Jag har svårt att fortsätta när något blir avancerat... Så jag kanske kan få ta en liten genväg här och få ta del av vad du forskat fram. Som jag förstod det finns det bra och dålig probiotika... Så vad föreslår du? Någon länk? 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-03-07 20:24 #33 av: RosaKatten

#32 det där med orken och uthålligheten förstår jag. Så klart du ska ta en genväg när det finns möjlighet ;)

Jag läste den här boken https://www.bokus.com/bok/9789163614989/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem/ Otroligt intressant om hur viktig tarmfloran är! Efter det har jag fattat att när matsmältningen fungerar så fungerar det mesta i kroppen. Inga konstigheter egentligen, för om vi tar upp näring från maten vi äter och äter bra mat så ska ju kroppen få det mesta den behöver för att göra sitt jobb.

Probiotika finns antingen i mjölksyrade grönsaker eller på burk. Många äter ju surkål, men det skulle jag i dagsläget inte våga mig på eftersom det är gjort på vitkål, och kål är ju inte det bästa för sköldkörteln. Mjölksyrade morötter finns ju också annars. Antingen köper man färdig eller så gör man själv. Tror att detta är det bästa alternativet eftersom det är naturligt, men dit har jag inte kommit än.

Jag behöver tillsätta laktobaciller och bifidusbaciller i första hand. Det är de vanligaste probiotiska stammarna. Alpha Plus har den här https://www.alpha-plus.se/produkt/ultraflora-plus-30-kap/

Vill du ha flera bakteriestammar har Holistic en som ska vara bra http://www.holistic.se/sv/product/lactovitalis-pro

Eller den renaste på marknaden från Helhetshälsa, flera stammar än Alpha Plus men inte lika kraftfull som Holistic http://www.helhetshalsa.se/produkter/ovriga-kosttillskott/probioplex-90-kapslar/

Alla dessa kostar rätt mycket, men å andra sidan är det märken som är kända för att ha högkvalitativa kosttillskott utan en massa onödiga tillsatser. Om du inte bryr dig om tillsatser och sånt kan du säkert hitta något billigare på apoteket.

Tänk bara på om du börjar med probiotika att ta det väldigt försiktigt i början och öka successivt. Det kan bli utrensning som inte är så skön. Om du köper kapslar kan du tex öppna dem och strö över en del av innehållet över maten.

Hoppas det här kan vara till någon hjälp! :)

Anmäl
2018-03-14 11:48 #34 av: Grodan

#33 Tack för ditt svar. Jag läste det när du postade det, men hade inget direkt svar att skriva. Jag gör väldigt mycket på mitt sätt och sakta... (i dagsläget är honung, oliver och banan det enda jag tror är probiotiskt i min kost, men jag jobbar på saken...)Hjärta

Jag har typ ätit  KSM66 en månad nu...(minns inte exakt när jag började) och jag har börjat märka små förändringar

  • för en vecka sedan märkte jag hur jag fick känsel i vissa kroppsdelar och hud
  • i helgen märkte jag att "hjärndimman" var ganska uppluckrad och jag kunde vara koncentrerad länge innan jag blev förvirrad 
  • i söndags när jag tvättade håret märkte jag att inte lika mycket lossnade vid ursköljningen av shampot
  • i måndags märkte jag att jag inte blev trött på eftermiddagen och klarade av att vara vaken ända till kvällen utan dipp
  • idag märker jag även att "hjärndimman" periodvis är helt borta...
  • magen är lite lugnare 

ska försöka komma ihåg att lägga märke till flera saker... men det är rätt svårt då många symtom är så himla diffusa och jag lärt mig leva med dem... eller jag har inte känt av dem då jag varit så avslagen och inte haft känsel eller varit så himla frånvarande... 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-03-14 21:52 #35 av: Jane-Lyzell

intressant läsning Glad

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.